CEZAYİR MENEKŞESİ (Vinca major)

CEZAYİR MENEKŞESİ (Vinca major)


CEZAYİR MENEKŞESİ (Vinca major)


Uzun, sürünücü gövdesiyle çok yıllık bir sarılıcı bitkidir. Cezayir menekşesi yaprakları kalp şeklindedir. Tepsi gibi düz, beş parçalı çiçekler mavi ve mor renktedir. Çiçeklenme mevsimi ilkbahar ve yaz başlarıdır. Güneş veya yarı gölge ortamlarda, herhangi bir toprakta yetişebilir.

Toprağın nemli olması yeterlidir. Hızlı gelişme özelliği vardır, çabuk yayılır. Gölgelik alanlarda, orman ağaçları altında veya doğa bahçelerinde kullanılır. İlkbahar ve sonbaharda, çelikle yada kök ayırma metoduyla üretilir.

CEZAYİR MENEKŞESİ (Vinca major)

Zakkumgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen Cezayir menekşeleri, ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 3040 cm. kadar boylanabilen, bol bol kök salan, toprağın üzerine yatarak gelişen hep yeşil, çok yıllk dayanıklı otsu bitkidir. Koyu yeşil renkli ucuna doğru sivrilen kalp biçimli, üzerleri belirgin damarlı, 2,55 cm. uzunluktaki yaprakları gövde üzerinde karşılıklı dizili olur.

Mayıs ayında başlayıp yaz mevsimi boyunca açan ve hafifçe yere doğru bakan, dipleri birleşip boru biçimini almış beş taç yapraklı çiçekleri, mora bakan mavi ve ender olarak da beyaz renktedir.

Cezayir menekşesi toprağı örten, kirli havalara dayanan, bakımı ve üretimi kolay bir bitki olduğu için kent bahçelerindeki tarhlarda, bordürlerde, havuz kenarlarında, ağaç altlarında ve kayalık bahçelerde  yetiştirilmektedir.

İstekleri ve Üretimi


Cezayir menekşesi bitkisi, güneşli ve yarı gölge ortamları sever. Ancak bitki gölge ortamlara da dayanabilir. Toprak konusunda pek seçici olmayan bitki, her tipteki bitek bahçe toprağında yetiştirilebilir. İlkbaharda sıcak yastıklara ekilip geliştirilen fideleri bahçedeki yerlerine şaşırtılarak 2025'er cm. aralıklarla dikilir. Cezayir menekşelerinin, aslında ağır gelişen bir bitki olduğu için bu şekilde şaşırtılması yararlı olur. Bitkinin, köklerinden yavruladığı piçlerinin elle ayrılıp daldırılmasıyla daha hızlı biçimde çoğaltılması da mümkündür.

CEZAYİR MENEKŞESİ (Vinca major)

Yorum Gönder

0 Yorumlar